Hoe gezond is intermittent fasting?


26 maart 2021

Je zal er vast al wel eens van gehoord hebben, het zit de laatste jaren enorm in de lift: intermittent fasting.
Maar wat is dat nu eigenlijk, en bovenal, is het wel verstandig en gezond om te doen? Of is het het zoveelste crash dieet waar de weerbots dubbel zo hard van terugslaat?

Omschrijving/kenmerken van de voedingswijze

Bij intermittent fasting (IF) of ‘periodiek vasten’ gaat het om wanneer je eet en niet om wat je eet. Wie dit eetpatroon volgt, wisselt periodes van vasten (vb. 16-24 uur) af met periodes van eten. Het vasten duurt altijd langer dan de periode van het eten. Iets drinken tijdens het vasten is toegelaten: dranken zonder calorieën, zoals water, koffie en thee (zonder melk en suiker). Er bestaan enkele varianten van intermittent fasting. Dit zijn de 3 populairste:

het 16/8-schema:

makkelijk in te plannen in de dagelijkse routine. Je vast elk etmaal 16 uur aan een stuk en 8 uur lang volg je een normaal maaltijdpatroon.
Bvb: Als je om 19h00 begint met vasten, mag je om 11h00 de dag nadien terug eten.
Wie dit schema aanhoudt, haalt dus zijn of haar dagelijkse energiebehoefte uit die 8 uur waarin eten toegestaan is. Deze kan verdeeld worden over 2 of 3maaltijden.

het 5:2-eetpatroon:

Wie dit volgt, vast 5 dagen in de week niet en streeft naar een normale calorie-inname volgens behoefte. Op de andere 2 dagen is er een strenge calorierestrictie. Het gaat dan niet om volledig ‘vasten’, maar om minder calorieën innemen. De richtlijn hier is: 600 kcal/dag voor mannen, 500 kcal/dag voor vrouwen. De 2 dagen met calorierestrictie mogen elkaar niet opvolgen.

het 24 uur vasten:

Hierbij wordt 1 à 2 maal in de week een moment van volledig vasten ingepland, namelijk 24 uur achterelkaar. Op de dagen dat eten toegestaan is, mag er niet meer gegeten worden dan de aanbeveling volgens behoefte.

Wanneer kiezen voor intermittent fasting?

Intermittent fasting is niet enkel bedoeld om te vermageren, maar wie dit eetpatroon volgt zal minder eten op dag- of weekbasis en dus minder calorieën innemen. Gewichtsverlies zal dus wel een gevolg zijn.

Elke variant werkt lichtjes anders. De maaltijden bij het 16/8-schema liggen dichter bij elkaar. Het verzadigingsgevoel van één maaltijd zorgt voor minder honger bij de volgende. Het resultaat is dat er in totaal minder gegeten zal worden.

Bij 24 uur vasten treden enkele lichamelijke veranderingen op. Een van de veranderingen is dat het menselijke groeihormoon vijf keer zoveel wordt aangemaakt. Dat is gunstig, want het groeihormoon speelt een belangrijke rol bij het herstel van cellen en weefsels in ons lichaam. Een van deze weefsels die wordt hersteld, is het spierweefsel. Hierdoor zorgt dit dieet voor minder spierafbraak in vergelijking met andere diëten waar sprake is van calorierestrictie. Daarnaast haalt het groeihormoon ook energie uit vetreserves. Je verbrandt zo dus makkelijker vet.

Intermittent fasting doet de insulinegevoeligheid stijgen omdat je minder vaak en kleinere hoeveelheden koolhydraten eet, waardoor het insulineniveau daalt. Dit lagere insulineniveau zorgt ervoor dat het opgeslagen lichaamsvet makkelijker aangesproken kan worden. Door het stijgen van de insulinegevoeligheid zorgt intermittent fasting ook voor een bescherming tegen diabetes type 2.

Vasten zorgt dus voor een hogere insulinegevoeligheid en stijging van het groeihormoon. Maar het verhoogt ook de afgifte van het verbrandingshormoon noradrenaline. Noradrenaline geeft hierbij een signaal aan ons lichaam om vetzuren uit onze vetcellen vrij te maken voor verbranding. Hierdoor zal het vetpercentage in het lichaam dalen.

Hoge concentraties cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceride in het bloed zijn nadelig voor de gezondheid. Ze liggen aan de basis van hart- en vaatziekten. Bij IF neemt de concentratie van deze 3 stoffen af. Ook zal de circulerende glucose, insuline en homocysteïne afnemen, wat zorgt voor een verminderd risico op hart- en vaatziekten.

 

Bron: www.gezondleven.be

Deel dit bericht!