Onbegrepen pijnklachten oplossen door de mind-body-connectie te herstellen


30 november 2020

Volgend artikel gaat over het ervaren, onderzoeken en loslaten van chronische klachten, met name pijn. Zelf heb ik daar ruim 25 jaar mee geworsteld. Ik probeerde de ene revolutionaire therapie na de andere, revalideerde 3 jaar lang bij een wereldtopper en ontving tot 9 keer toe een aanzienlijke dosis cortisone. Niets hielp permanent.

In 2016 kwam de onvermijdelijke crash. In de periode die volgde ontdekte ik TMS en mindfulness en vandaag kan ik zeggen dat die 25 jaar leven met pijn een geschenk zijn geweest. Één van de mooiste geschenken die ik ooit had kunnen krijgen omdat het mij in alle geledingen beter heeft gemaakt.

Nu ben ik namelijk pijnvrij. De zoektocht naar de kern van mijn pijn maakt dat ik nu een betere vader, echtgenoot, vriend en ondernemer ben geworden.

Zelf ben ik geen dokter of fysiotherapeut, ik ben een ACT*-coach en verdiep ik me voornamelijk in chronische pijn, traumaverwerking, verslavingsproblematiek en eetstoornissen.

TMS & Dr Sarno

Dokter John E. Sarno (1923-2017) was professor revalidatiegeneeskunde en revalidatiearts. Hij werkte voornamelijk met patiënten met rugklachten en diagnoses als hernia, artritis, frozen shoulder en fibromyalgie.

Na jarenlang deze klachten te hebben bestudeerd kwam hij met een nieuwe gedurfde diagnose. Een andere oorzaak voor de pijnsymptomen. Hij noemde het Tension Myositis Syndrome of TMS.
Door op zoek te gaan naar de bron van de pijnklachten verdwenen de symptomen, en heel vaak bleven ze permanent weg.

TMS is een goedaardig psycho-fysiologisch proces waarbij een mild zuurstoftekort in spieren, pezen en / of zenuwen klachten genereert

Het proces wordt voornamelijk in gang gezet door psychische factoren die volledig buiten het bewustzijn om werken. Deze factoren creëren een afleidingsmechanisme waardoor de aandacht naar de fysische klachten gaat, en niet naar de onderliggende emotie.

Verwacht wonderen

Het wonder is niet dat je klachten stoppen, het wonder gebeurt reeds daarvoor, buiten je bewustzijn om. Het gebeurt vlak voor er een bereidheid opwelt om een nieuw inzicht, een nieuw perspectief toe te laten. Diep in jou is dat misschien al gaande, waarom lees je anders dit artikel?

Hoe werkt het?

Om TMS aan te pakken werken we met een serie van individuele oefeningen, toegespitst op jouw specifiek probleem. Je volgt een aangepast programma waarin afspraken afgewisseld worden met online hulp. Jouw investering is maximum een half uur per dag om de (schrijf)oefeningen te doen. Samen gaan we door middel van ademhalingsoefeningen op zoek naar de kern van jouw pijn en leggen de mind-body connectie bloot.

Afspraak maken?

een afspraak voor een kennismakingsgesprek kan je online vastleggen via onderstaand formulier. De fysieke afspraken gaan door bij groepspraktijk De Sprong te Wilrijk. Wie kiest voor een mindful walk zakt op zondag naar Borsbeek af.

*ACT = Acceptance and Commitment Therapy is een vorm van psychotherapie die werkt met mindfulness technieken, visualisaties en positieve affirmaties. 

 

Deel dit bericht!