Reuma en ontsteking, wat mag ik nog eten?


27 november 2020

Ontsteking is de grootste oorzaak van reumatische pijnen, daarom is het aangewezen om ontstekingsremmend voedsel binnen te nemen. Hier zijn enkele eenvoudige dieetadviezen die nuttig kunnen zijn om reumatische symptomen tegen te gaan:

Wat je zeker mag eten:

Vis (vooral vette vis), olijfolie, walnootolie en raapzaadolie zijn belangrijke componenten bij een ontstekingsremmend dieet. Deze voeding bevat veel omega 3 en omega 9 poly-onverzadigde vetten die ontsteking remmen. Let wel op, als je deze vetten toevoegt aan je dieet moet je de inname van andere vetten verminderen, anders loop je het risico om te veel vet binnen te krijgen. Het eten van biologische groenten veroorzaakt eveneens een ontstekingswerende lichaamschemie.

Wat eet je best niet te veel:

Soja- en maïsolie zijn dan weer vetten die ontsteking bevorderen, voornamelijk de deze die tarwe bevatten. Het meeste voedsel dat bereid verkocht wordt bevat dit type vet. daarom is het raadzaam om zoveel mogelijk eten zelf te maken.

Brood, ontbijtgranen en producten die gemaakt zijn van maïs of tarwe zijn eveneens nefast voor ontstekingen. Tarwe kan bij sommige mensen een ontsteking in de ingewanden veroorzaken die men coeliakie noemt, ook wel gekend als gluten-intolerantie.

Maïsgranen en maïsbrood bevatten echter ook veel nutriënten, dus volledig stoppen is niet altijd nodig. Eet je dit bij elke maaltijd is het aangewezen om hier mee te minderen en over te schakelen naar meer aardappelen, bonen en/of erwten.

Lees hier het volledige artikel over de gevolgen van te veel tarwe in ons dieet

Wat eet je best niet:

Vet dat chemisch bewerkt werd heeft een zeer negatief effect  op de gezondheid. Het werkt ontstekingsbevorderend en je vindt het bijvoorbeeld ook in margarine, voorgebakken cakes & koekjes en fast-food. Ook worden deze vetten vaak toegevoegd aan brood. Een goed alternatief kan zijn om je brood zelf te bakken of kiezen voor bio-brood.

 

Zie je soms de bomen door het (voedings)bos niet meer? Boek dan vandaag nog een afspraak voor persoonlijk advies en een plan op maat via onderstaand formulier

 

 

Deel dit bericht!