Wanneer stop je best met maagzuurremmers?


1 december 2019

Volgens een recente publicatie in het wetenschappelijk magazine EOS telt België vandaag maar liefst 2 miljoen gebruikers van maagzuurremmers. Dit maakt het één van de 5 meest verkochte medicijnen in ons land en worden voornamelijk voorgeschreven voor zure oprispingen en reflux.

De pillen verminderen de zuurproductie in je maag waarmee een vaak brandend gevoel achter het borstbeen wordt bestreden.

Onder vuur

vorige maand kwam één van de populairste maagzuurremmers echter onder vuur te liggen. Het Europees Geneesmiddelenbureau meldde dat er onzuiverheden waren gevonden in ranitidine die mogelijk kankerverwekkend waren. De betrokken middelen werden tijdelijk uit de rekken gehaald of in quarantaine geplaatst. In België ging het om Zantac, Ranitidine EG, Ranitidine Mylan en Ranitidine Sandoz.

Wie toch een maagzuurremmer nodig had kon beroep doen op het alternatief PPI – protonpompinhibitor. Net als ranitidine remmen deze medicijnen de productie van maagzuur. Ze doen dat alleen via een ander chemisch pad en zijn nog wat krachtiger.

Veilig?

Op langere termijn is het echter niet zo veilig om de klassieke maagzuurremmers te vervangen door PPI’s.  Los van eventuele chronische aandoeningen en andere nevenwerkingen is aangetoond dat deze de levensverwachting licht doen dalen.

Net zoals elk medicijn zijn maagzuurremmers gemaakt voor kortstondig en correct gebruik.  Zo kunnen ze worden ingezet bij slokdarmontsteking en maag- of dunnedarmzweren.

Correct gebruik

Één op twee gebruikers krijgt de medicijnen echter voorgeschreven voor zure oprispingen als gevolg van een ongezonde levensstijl – ook wel ‘functionele dyspepsie’ genoemd.  Dit zijn echter symptomen die beter bij de bron worden aangepakt, zoals minderen met koffie of alcohol, of stoppen met roken. Zo kan een gewichtsverlies van 10 percent al bijdragen tot een significante vermindering van oprispend maagzuur.

Maagzuurremmers zijn prima medicijnen, maar ze worden vaak genomen tegen welvaartskwalen

Een goede behandeling begint meestal niet medicamenteus, maar door voedingsmiddelen te vermijden die maagzuur opwekken, te eten op het juiste tijdstip en bijvoorbeeld het hoofdeinde van het bed wat hoger te plaatsen en stress te beperken.

Wanneer stoppen?

Slik je momenteel toch al PPI’s, weet dan ook dat je best niet zomaar stopt. Vaak worden PPI’s langdurig voorgeschreven omdat je maag aan het spul went. Plots stoppen kan voor een rebound effect zorgen waardoor de zure oprispingen harder terugkeren en de vicieuze cirkel ontstaat waardoor je terug aan de pillen moet.

Stoppen doe je dus best door af te bouwen door – gespreid over  3 weken – om de andere dag je dosis te halveren.

De beste remedie blijft uiteraard een gezonde levensstijl.

Alternatieven

Naast het hanteren van een gezonde levensstijl zijn er nog alternatieven die je kan uitproberen.

We hebben allemaal op school geleerd dat ons voedsel wordt verteerd in de maag. In werkelijkheid vindt hier slechts een heel klein deel van de spijsvertering plaats. Het overgrote deel wordt in de rest van onze ingewanden verteerd – oa in de ruim 6 meter lange dunne darm.

De taak van de maag is voornamelijk het opslaan van voedsel en het zacht maken met hydrochlorisch zuur (zoutzuur), pepsine en andere enzymen. Vaak ontbreken de nodige enzymen in onze voeding wat dit proces bemoeilijkt en tot klachten kan lijden.

Inname van een enzymencomplex tijdens de maaltijd of zelfs tussen de maaltijden in kan vaak een boel problemen verhelpen.

 

Bron: https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/maagzuurremmers-zijn-populair-om-de-verkeerde-redenen

 

 

 

Deel dit bericht!