DIY natuurlijke schoonmaakproducten


23 mei 2019

Niet alleen onze cosmetica zit vol chemische stoffen, ook onze schoonmaakproducten zijn vaak erg belastend voor het milieu én onze gezondheid. 7 poepsimpele recepten om je eigen schoonmaakmiddelen te maken.

Lees ook onze recepten voor een natuurlijke verzorging

Luchtverfrisser

Vul een verstuiver met 85 ml gedemineraliseerd water, 15 ml wodka (met minimum 40% alcohol) en etherische olie naar keuze. Onze aanrader is een frisse citrussamenstelling, met 10 druppels zoete sinaasappel, 8 druppels munt en 1 druppel rozemarijn. Lavendel heeft dan weer een rustgevend effect en is ideaal voor in de slaapkamer. Goed schudden, en je spray is klaar voor gebruik!

Afwasmiddel

Neem een handige fles van 500 ml en vul deze met 1 theelepel zuiveringszout, 100 ml neutrale vloeibare zeep en 1 eetlepel soda. Voeg er vervolgens 15 druppels etherische olie naar keuze (bijvoorbeeld citroen, tea tree of lavendel) aan toe en leng aan met warm water. Zachtjes schudden (anders gaat het te hard schuimen) en afwassen maar!

WC-middel

Makkelijker dan dit recept kan haast niet! Gooi een koffiekopje baking soda in de wc, en giet daar vervolgens eenzelfde hoeveelheid azijn over. Het mengsel zal stevig bruisen. Na tien minuten kan je met een borstel nog eens langs de randen gaan en daarna doorspoelen.

Glasreiniger 

Meng 1 deel alcohol (minstens 90%) met 1 deel azijn en 1 deel water. Meer heb je niet nodig om je ramen schoon te boenen. Spray een beetje van de vloeistof op de spiegel of het glas, en wrijf het vervolgens schoon met een zacht doekje.

Ontvetter

Doe 500 ml warm water in een maatbeker en voeg hier 2 koffielepels vloeibare zeep, 2 eetlepels baksoda en 20 druppels etherische olie van citroen aan toe. Roer goed door, en giet het mengsel in een sprayflacon. Wil je de ontvetter gebruiken, moet je alleen nog even schudden en het op een vet oppervlakte sprayen. Daarna kan je het afnemen met een vochtige doek.

Vaatwaspoeder

Meng 1 deel baksoda, 1 deel zeezout, 3 delen Driehoek Kristalsoda en 3 delen citroenzuur in een goed afgesloten glazen pot. Gebruik 1 koffielepel per afwasbeurt. Merk je dat dit te weinig of te veel is,  kan je de volgende keer deze hoeveelheid aanpassen. Voor extra ontvetting, glans en geur kan je nog enkele druppels citroen etherische olie op de bodem van de vaatwasser druppelen.

Allesreiniger

Doe 50 ml witte natuurazijn in een sprayflacon, en voeg er 30 druppels etherische olie (bijvoorbeeld lavendel, citroen, pepermunt of tea tree) en 400 ml gedestilleerd water aan toe. Bewaar de spray op een donkere plaats.

Zo, en nu schrobben maar!

 

Deel dit bericht!