DIY natuurlijke verzorgingsproducten


20 mei 2019

Zoals je al eerder kon lezen op onze blog, zijn cosmetica vaak niet zo onschuldig als ze lijken. Al te vaak bevatten ze schadelijke stoffen, die moeilijk te ontcijferen zijn op het etiket. Bovendien is je favoriete scrub, tonic of deodorant vaak verpakt in plastic. Een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief is om deze producten zelf te maken. En dat is lang niet zo moeilijk als je denkt!

Zes recepten voor natuurlijke cosmetica.

Gezichtstonic

Laat een zakje kamillethee samen met een eetlepel rozemarijn trekken in een tas heet water. Van zodra het mengsel is afgekoeld, kan je het theezakje verwijderen en de rozemarijn uit het water zeven. Voeg vervolgens het sap van een citroen toe, en je tonic is al klaar! Super makkelijk, snel, goedkoop en heerlijk zacht voor je huid. Kamille werkt namelijk ontstekingsremmend en ontsmettend, terwijl rozemarijn bacteriën doodt en antioxiderende eigenschappen heeft. Citroen zorgt dan weer voor een verkwikkend, reinigend effect.

Gezichtsmasker

Neem een schone pot en vul deze voor 3/4e met een klei naar keuze die past bij jouw huidtype. Zo is groene klei bijvoorbeeld ideaal voor de onzuivere huid. Hierbij kan je wat extra’s toevoegen, zoals gemalen havermout (beschermend, goed tegen eczeem), cacao (rijk aan antioxidanten, verzachtend, hydraterend), groene thee (antioxiderend, beschermd tegen de zon) en allerhande kruiden zoals kamille, lavendel of goudsbloem. Haal de ingrediënten goed elkaar, en bewaar het in een goed afgesloten pot. Wil je het masker gebruiken, kan je er een pasta van maken door er water, melk, yoghurt of rozenwater aan te voegen. En klaar is kees!

Gezichtsserum

Neem een bruin glazen flesje van 30 ml met een pipet of pompje. Vul het met jojobaolie en voeg er vier druppels lavendelolie en één druppel geraniumolie aan toe. Goed schudden voor gebruik, en je hebt een heerlijk serum dat je zowel ‘s nachts als overdag kan gebruiken. Dankzij zijn verzachtende functie en lichtheid is jojobaolie geschikt voor elk huidtype.

Haargel

Gebruik één deel niet-gebroken lijnzaad voor acht delen water (dus bijvoorbeeld 25 gram lijnzaad en 200 ml water). Laat de zaden op een laag vuur koken in het water, tot er een wit schuim ontstaat. Doe het mengsel via een fijne zeef in een potje, en voeg er bijvoorbeeld twee druppels vitamine E of een theelepel jojobaolie of aloë vera aan toe. Voor een lekkere geur en extra kracht kan je er ook nog wat etherische olie aan toevoegen, zoals atlas ceder of lavendel, die beiden goed zijn voor haar en hoofdhuid. Deze gel is ongeveer twee weken houdbaar in de koelkast.

Scrub

Meng twee kopjes zeezout met een half kopje olijfolie en vijftien druppels lavendelolie. Deze handige scrub is geschikt voor een normale of gemengde huid.

Deodorant

Verwarm twee eetlepels kokosolie tot hij vloeibaar is. Roer er vervolgens twee eetlepels baking soda en twee eetlepels maiszetmeel aan toe. Om er een extra verzorgende functie aan te geven, kan je er een druppeltje vitamine E bij doen. Etherische oliën zorgen dan weer voor een lekker geurtje, maar sommige varianten helpen ook tegen het zweten, zoals salie en den. Na een paar uurtjes in de koelkast, is de deo hard genoeg om te gebruiken en kan met een spateltje de crème onder je oksels smeren.

Heb je liever een spray? Meng dan 60 ml hydrolaat (bijvoorbeeld lavendel) of gedestilleerd water met 10 ml jojobaolie en twintig druppels etherische olie (hiervoor kan je verschillende combinaties gebruiken, zoals lavendel, citroen en salie). Om de deo goed te conserveren, kan je alcohol gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van een kruidentinctuur. Goed schudden voor gebruik, en klaar!

Deel dit bericht!