Starten met vaste voeding, hoe doe je dat?


12 april 2019

Vorige week hadden we het over een gezonde zwangerschap, deze week springen we heel wat maanden verder en bespreken we de overstap naar vaste voeding, de basis voor een gezond voedingspatroon.

Vanaf wanneer? 

Rond de zes maanden zijn de meeste baby’s klaar voor vaste voeding. Je baby maakt dan heel wat vorderingen: hij kan zijn hoofdje al wat rechtop houden, dingen vastgrijpen en zijn spijsvertering en mondmotoriek zijn beter ontwikkeld. Vaak geeft je kindje zelf aan wanneer hij er klaar voor is, door bijvoorbeeld smakkende geluiden te maken of alles in zijn mond te stoppen. Geef je borstvoeding, hou er dan rekening mee dat je baby minder melk zal drinken en je melkproductie dus zal verminderen.

Start best op een moment zonder al te veel stress voor je baby, dus bijvoorbeeld niet wanneer hij voor het eerst naar de crèche moet of je de borstvoeding stopzet. Met vaste voeding beginnen voor 4 maanden is af te raden.

Wat geef je best? 

(Moeder)melk blijft de hoofdvoeding. Hiermee begin of eindig je de maaltijd. Vaste voeding is in het begin slechts ‘bijvoeding’. Uiteraard is een gezonde en gevarieerde voeding met alle nodige vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren en vezels essentieel voor de ontwikkeling van het kind. Groenten en fruit zijn de basis, die je kan aanvullen met volkoren, ongeraffineerde granen, peulvruchten, eiwitten, noten en kwalitatieve vetten. Let wel op dat je niet alles in één keer uitprobeert, want dan kan de baby last krijgen van krampen, constipatie of diarree. Een handig hulpmiddel is de voedingskalender van Kind en Gezin, waarbij je alle info in een handig schema terugvindt.

Ga voor bio!

Biologische groenten en fruit zijn het lekkerst, bevatten de meeste voedingsstoffen, zijn niet bewerkt met pesticiden en zitten niet vol met hormoonverstorende stoffen. Niet-biologische producten overstijgen namelijk vaak de EU-norm voor baby- en peutervoeding op vlak van hormoonverstorende stoffen, en dat kan kwalijke gevolgen hebben voor je kind.

Vul aan met supplementen

Vooral vitamine D en vitamine K zijn essentieel. Ga je voor een vegetarisch eetpatroon? Lees dan zeker ons artikel over een veganistisch of vegetarische opvoeding! 

Verschillende methodes voor vaste voeding

De meeste kinderen krijgen hun eerste vaste voeding in papjes en fijne puree. Maar er zijn ook andere opties, zoals de Kleintjesmethode en de Baby-led weaning, waarbij je je baby zelf eten laat nemen en laat kauwen. Op deze manier zouden ze sneller zelfstandig worden en leren ze verschillende vaardigheden aan. Kies de methode waar jij en je baby zich het best bij voelen.

Het internet staat alvast bomvol lekkere recepten. We zouden bijna jaloers worden 😉

Deel dit bericht!