Kurkuma: het gele goud


27 maart 2019

Wat is het?

Kurkuma of Indiase geelwortel (vroeger werd ook weleens tarmeriek gezegd) is een populair ingrediënt om smaak en kleur te geven aan curryschotels. Je kent het wellicht dan ook als bestandsdeel van currypoeder. Het lijkt qua uitzicht een beetje op gember, maar dan kleiner en met een feloranje binnenkant. Kurkuma wordt vooral geoogst in India en is afkomstig van de plant Curcuma longa. Maar het belangrijkste: het is heel erg gezond!

Waarom is het zo gezond?

In India en omstreken wordt kurkuma al lang gebruikt als geneesmiddel, bijvoorbeeld voor de behandeling van wondjes en schrammen en het tegengaan van allerlei ziektes zoals trombose, diabetes, darmontstekingen en hersenaandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson. De kurkumawortel bevat dan ook stoffen die ontstekingsremmend en als antioxidant werken.

Een studie uit 2008 toonde aan dat curcuminoïden, de geneeskrachtige stoffen in kurkuma, inderdaad een beschermende werking op de hersenen hebben. Uit andere studies bleek dat kurkuma dankzij zijn ontstekingsremmende functie ook de ingewanden beschermt. Ook mensen met overgewicht hebben om die reden baat bij kurkuma, want zwaarlijvigheid wordt gelinkt aan chronische ontstekingen. Verder werkt kurkuma pijnstillend en spijsverteringsbevorderend. Het krijgt dan ook niet voor niets de bijnaam ‘het gele goud’.

…Maar

Niet elk kurkumaproduct is even goed opneembaar, omdat de curcuminoïden wateroplosbaar zijn. De markt wordt overspoeld met kurkumapreparaten  die zogezegd allemaal de beste zijn. Maar een écht goed supplement bevat stoffen die de opname van curcuminoïden bevorderen. Hieronder vind je enkele tips zodat je optimaal kan genieten van de gezondheidsvoordelen van kurkuma.

Gouden melk en pasta

In de ayurvedische geneeskunde ontwikkelde men ‘de gouden melk’ en ‘gouden pasta’ om ervoor te zorgen dat de curcuminoïden worden opgenomen in ons lichaam. In het eerste geval wordt de kurkuma gemengd in melk, waardoor de deels vetoplosbare lecithines van de melk een soort omhulsel rond de curcuminoïden vormen. De pasta werkt min of meer met hetzelfde principe, maar hierbij wordt het kurkumapoeder gemengd met ongeraffineerde olie.

Kurkuma-fytosoom

Van de vele voedingssupplementen ligt deze het dichtst bij de ayurvedische methode. Hierbij reageren de curcuminoïden op soja- of zonnebloemlecithine, waardoor ze beter opneembaar worden. Deze producten zijn dan ook natuurlijk en veilig!

Ar-turmeron

Ook deze manier is volledig natuurlijk. Hierbij wordt het kurkumapoeder gemengd met de persolie van de verse kurkumawortels. In die olie zit namelijk ar-turmeron, een component die zorgt voor een natuurlijke emulgering. Dit is zeker een aanrader, maar omdat er heel wat kurkumawortels nodig zijn voor een beetje olie, zijn deze producten een pak duurder.

“Natuurlijke emulgeersystemen” en “nanopartikels”

 

Heel wat producenten ontwikkelen ook een eigen manier van emulgeren. Het probleem is dat dit meestal met een ‘geheim recept’ gebeurt, en je als consument in het ongewisse blijft over de productiemethode. Zolang het gaat om een natuurlijke methode kan dat weinig kwaad, maar echt zeker van het resultaat ben je meestal niet.

Polysorbaat 80
Zie je dit op de verpakking staan, kan je maar beter op je hoede zijn. Ook de farmaceutische industrie heeft de kracht van kurkuma ontdekt en brengt producten op de markt. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van emulgatoren zoals polysorbaat 80. Volgens de International Phytotherapy Institute kan de combinatie met andere emulgatoren die te vinden zijn in geraffineerd voedsel (sauzen, specerijen,…) zelfs gevaarlijk zijn. Bovendien bleek uit dierenstudies dat polysorbaat 80 kan leiden tot een ontregelde darmflora, colitis, een geprikkelde maag en een ontsteking van de hersencortex. Deze producten kan je dus maar beter vermijden.

Zwarte peper
Heel vaak bevatten kurkumasupplementen zwarte peper, dat de afbraak van curcuminoïden in ons lichaam vertraagt. Wie nog andere medicijnen inneemt moet echter wel goed oppassen, want het kan ook die medicijnen afremmen, met alle neveneffecten van dien.

Deel dit bericht!