Detoxen: waarom ook je lichaam een lenteschoonmaak verdient


13 maart 2019

De overgang van de winter naar de lente is het ideale moment om te detoxen. Geen idee hoe je eraan begint? Wij helpen je op weg!

Waarom detoxen?

Detoxen ontgift en zuivert je lichaam en ontlast je lever, nieren en darmen. Zo maak je komaf met de vettige, zware maaltijden die je in de winter at en kan je fit en gezond de lente in. Bovendien krijgt ook je huid er een stevige boost van en vermindert het allerlei kwaaltjes.

De basis: enkele tips voor een makkelijke, gezonde detox

  • Drink minstens 1,5 liter water per dag
  • Citroenwater en thee helpen de toxines uit je lijf te krijgen
  • Vermijd alcohol, cafeïne en koolzuurhoudende dranken
  • Beweeg! Zo stimuleer je de lymfestroom die afvalstoffen vervoert. Kies wel best voor een sport die niet té intensief is, want een detox vraagt al heel wat van je lichaam
  • Las voldoende rustmomentjes in waarin je volledig kan ontspannen
  • Ontgiften gebeurt ook via je huid. Gebruik een scrub of geniet van een warm bad met badzout, lavendeldruppeltjes en een halve tas soda
  • En de leukste tip: ga naar de sauna om je gifstoffen uit te zweten

Verschillende detoxmanieren op een rij

Voeding

Er zijn verschillende varianten, maar een detoxdieet bestaat meestal uit veel groenten, fruit, vette vis, bruinbrood en bruine rijst. Snoepgoed, rood vlees, frisdrank en alles wat niet vers is worden vermeden.

Groentesapkuur

Deze manier van detoxen vraagt de nodige inspanning: om het uur moet je een sapje bereiden, bijvoorbeeld met spinazie, peterselie, koriander en rucola. Gelukkig zou je lichaam hierbij al na vierentwintig uur ontgift zijn. Ideaal voor een luie zondag!

Geneeskrachtige planten en kruiden

Ook planten en kruiden kan je inzetten om je lichaam te reinigen. Goede voorbeelden zijn paardenbloem (leverondersteunend), brandnetel (bloedreinigend), knoflook (luchtwegen), jeneverbes (spijsvertering), vlierbes (zweetdrijvend), guldenroede (o.a. ontgiftend, ontstekingsremmend, ontzurend, urinedrijvend) en berkenblad (voor de nieren).

Aloë vera

Het binnenste bladmerg van deze plant bevat verzachtende slijmstoffen, spijsvertering bevorderende enzymen en ondersteunende vitaminen en mineralen. Door het sap gedurende langere tijd te drinken, reinigt en herstelt het lichaam zich. Daardoor krijg je meer energie, een mooiere huid en steviger haar en nagels.

Berkensap

Berkensap wordt al sinds de 12e eeuw in West-Europa gebruikt om zijn zuiverende en vitaliserende eigenschappen. Bij ons vind je de variant van ladrôme, waarbij het sap van berken uit de ongerepte Hoge Alpen op traditionele manier handmatig wordt verzameld in het voorjaar. Bovendien wordt hierbij duindoornsap gebruikt als natuurlijk bewaarmiddel en bron aan vitamine C. De ideale lentekuur in 8 dagen.

Verder hebben we ook het berkensap van HerbalGem in ons assortiment, dat sap uit mineraalrijke gebieden in de Ardennen gebruikt. Dit wordt vervolgens gefilterd en verrijkt met knoppenextracten, die de genezende krachten van de toekomstige plant bevatten.

Ahornsiroop

Het detoxdieet van niemand minder dan Beyoncé! Hierbij moet je dagelijks acht tot twaalf glazen drinken van het zelfbereide ‘ahornsiroopdrankje’: twee eetlepels ahornsiroop, twee eetlepels versgeperst citroensap, één tiende eetlepel cayennepeper en dertig centiliter water. Over hoe gezond dit dieet écht is, zijn de meningen verdeeld. Ahorn bevat immers ook heel wat (natuurlijke) suikers.

Draina+

Deze totaalformule van ladrôme met o.a. guldenroede, berk, paardenbloem, brandnetel, groene thee en artisjok zorgt voor een grondige zuivering via alle eliminatiekanalen in een 3 weken-formule.

Flor Essence

Dit kruidenmengsel komt oorspronkelijk van de Ojibwa-Indianen en bevat een breed assortiment aan kruiden die het lichaam in evenwicht brengen, zoals kliswortel, rode iep, zeewier en gezegende distel. Dit drankje kan je dagelijks gebruiken. Sommigen gebruiken het zelfs als multivitamine.

actiV Liver Formula

Dit supplement in capsulevorm bevat een combinatie van mariadistel, artisjok, curcimine plus choline en vitamine C. Hierdoor ondersteunt het de lever- en galfunctie en zorgt het voor het behoud van een normale leverfunctie en vetstofwisseling.

En na de detox kan ook de échte lenteschoonmaak beginnen 😉

Deel dit bericht!