Wat betekenen de labels op je producten?


11 januari 2019

Bio, fairtrade, vegan, glutenvrij… We worden om de oren geslagen met allerhande labels. Deze moeten het voor de consument makkelijker maken om de juiste keuze te maken, maar soms zien we door de bomen het bos niet meer. Bovendien zijn er heel veel ‘lege’ labels, die door de fabrikanten zelf worden bedacht, maar in feite niets betekenen.

Welke labels zijn er zoal? En wat betekenen ze eigenlijk?
Wij zetten de voornaamste even op een rij.

Voeding

Dit is sinds 2010 het officiële Europese logo voor bio en wordt beheerd door de Europese Commissie. Het label is verplicht op alle verpakte biologische producten, en is enkel van toepassing op voedingsproducten. De producten worden streng gecontroleerd door onafhankelijke controleorganisaties. Hiermee zit je dus zeker safe!

Biogarantie is het Belgisch privé-label voor biologische landbouw, opgericht in 1987. Het garandeert ecologische, sociale en economische duurzaamheid en wordt beheerd door Vlaamse en Waalse organisaties actief in de biologische landbouw. De controle gebeurt door onafhankelijke controleorganismen, erkend door de Belgische overheid. Ook dit is dus een betrouwbaar label.

 

Dit label werd opgericht in 1928 en staat voor biodynamische landbouw. Dat wil zeggen dat het 100% biologisch is, maar bovendien bijkomende eisen stelt op vlak van productie en verwerking. Het wordt beheerd door de Stichting Demeter, die deel uitmaakt van een internationaal netwerk van biodynamische landbouwers. De controle gebeurt door onafhankelijke controleorganismen.

 

Fairtrade is een internationaal label voor eerlijke handel met het Globale Zuiden, opgericht onder de naam ‘Max Havelaar’ in 1988. Het label kan worden teruggevonden op onder meer voedingsproducten, textiel en cosmetica en garandeert goede arbeidsomstandigheden en enkele milieucriteria. De controle gebeurt door een onafhankelijk controle-organisme, FLO-CERT.

 

EKO is een Nederlands label voor biologische landbouw en is enkel van toepassing op voedingsproducten. Het label wordt beheerd door de Stichting EKO-keurmerk, die de inspanningen van biologische bedrijven op vlak van duurzaamheid zichtbaar wil maken voor consumenten en afnemers. De controle gebeurt door Skal, een onafhankelijk controleorganisme.

 

Rainforest Alliance is een internationaal label voor duurzame landbouw, opgericht in 1987. Je vindt het op voedingsproducten zoals bananen, koffie, thee en chocolade. Het garandeert goede arbeidsomstandigheden en een beperkte impact op het leefmilieu. Bovendien besteedt het aandacht aan biodiversiteit.

 

Streekproduct is een Vlaams label voor lokale voedingsproducten, opgericht in 1999. Je vindt het op ambachtelijk geproduceerde producten uit eigen streek op basis van een traditioneel recept. Het label wordt beheerd door de vzw Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Die vzw promoot de Vlaamse landbouw in binnen- en buitenland. De controle gebeurt door onafhankelijke controleorganismen.

Dit logo, dat je vaak ook in variaties vindt, garandeert dat een product glutenvrij is.

 

 

 

Vis

Aquaculture Stewardship Council (ASC) is een internationaal label voor duurzame kweekvis, opgericht in 2010 door non-profits WWF en IDH. Het kan worden teruggevonden op vis uit aquacultuur, zoals zalm, tilapia, forel, pangasius en garnalen, en garandeert dat de vis is geproduceerd met respect voor het milieu en in goede arbeidsomstandigheden. De controle gebeurt door onafhankelijke organisaties.

Marine Stewardship Council (MSC) is een internationaal label voor duurzame wilde vis, opgericht in 1996. Het label garandeert dat de vis gevangen is met respect voor het milieu en de vispopulatie. Het wordt beheerd door MSC, een onafhankelijke non-profit die samenwerkt met milieuorganisaties, visserijen, visverwerkende bedrijven, vishandelaren, distributeurs en wetenschappers. De controle gebeurt door onafhankelijke controleorganismen.

Cosmetica

Dit label is een internationale standaard voor biologische cosmetica, opgericht in 2002. Het label garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat een deel van de ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw. De controle gebeurt door verschillende onafhankelijke controleorganismen.

Natrue is een internationale standaard voor natuurlijke verzorgingsproducten, opgericht in 2007 in Brussel. Het garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt. Naast het label voor biologische cosmetica er ook een label voor natuurlijke cosmetica en een label voor natuurlijke cosmetica met biologische ingrediënten. Het label is verankerd in de Europese wetgeving en de controle gebeurt door verschillende onafhankelijke controleorganismes.

Cosmebio Bio is een internationaal label voor biologische cosmetica, opgericht in 2002 in Frankrijk. Het garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat een deel van de ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Het label is verankerd in de Europese wetgeving. Het doel is niet per se de controle van producten, maar eerder de promotie van biologische cosmetica. Die controle gebeurt door Ecocert, een onafhankelijk controleorganisme.

Ecogarantie is een Belgisch label voor ecologische producten, opgericht in 2005. Het label kan onder meer teruggevonden worden op schoonmaakmiddelen en cosmetica en garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat een deel van de ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw. De controle gebeurt door onafhankelijke controleorganismen.

Ecocert Eco is een Frans label voor biologische cosmetica, opgericht in 2003. Het garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en dat een deel van de ingrediënten afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Het label is verankerd in de Europese wetgeving en wordt beheerd en onafhankelijk gecontroleerd door Frans controle- en certificatieorgaan Ecocert.

Vegan/Veggie/Dierenwelzijn 

Leaping Bunny is een internationaal label voor dierenwelzijn, opgericht in 1996. Het label kan onder meer worden teruggevonden op schoonmaakmiddelen en garandeert dat het product niet op dieren getest is. De ngo Coalition for Consumer Information on Cosmetics (CCIC) werd opgericht door verschillende dierenrechtenorganisaties. In België wordt het CCIC vertegenwoordigd door GAIA. De controle gebeurt door onafhankelijke controleorganismen.

Het V-label is een Europees label voor vegetarische en vegan producten, opgericht in 1996. Er zijn 2 categorieën: vegetarisch (V-label zonder onderschrift) en vegan (V-label met vegan als onderschrift). Deze categorieën worden onder het label weergegeven op de verpakking van de producten. Het label wordt beheerd door de Europese Vegetarian Union (EVU). De toekenning van het label en de controle in België gebeurt door EVA vzw.

Dit is het internationaal label voor veganistische producten. Deze producten bevatten geen ingrediënten van dierlijke oorsprong en werden niet op dieren getest. Het wordt teruggevonden op voedingsproducten, cosmetica en schoonmaakproducten. Het label wordt beheerd en gecontroleerd door de Vegan Society.

Overige

Forest Stewardship Council is een internationaal label voor duurzame bosbouw, opgericht in 1994. Het label geldt voor hout en afgeleide producten, waaronder papier, en garandeert dat een product afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen of gerecycleerd materiaal. Er zijn drie onderverdelingen: FSC 100% (volledig gecertificeerd), FSC Mix (gedeeltelijk gecertificeerd) en FSC recycled (100% gerecycleerd).  De controle gebeurt door onafhankelijke controleorganismen.

Dat palmolie schadelijk is voor het milieu, weten we intussen allemaal. RSPO is een internationaal label voor palmolie. Het geeft aan dat de palmolie in het product voor  95 procent uit gecertificeerde palmolie bestaat, uitgezonderd de producten met de vermelding “mixed 50 percent”. Het label wordt beheerd door de RSPO en gecontroleerd door diverse geaccrediteerde controleorganisaties.

Seedling is een label voor biologisch afbreekbare producten en grondstoffen. Het garandeert dat het product voor 90 procent biologische afbreekbaar is. De controle gebeurt door AIB Vinçotte of DIN Certco.

 

De Möbiusloop geeft aan dat het papier voor de verpakking kan worden gerecycleerd of uit gerecycleerd materiaal bestaat. Er is echter geen controle op het logo en het mag vrij worden gebruikt, waardoor de exacte betekenis en de geloofwaardigheid van het label vaak niet te achterhalen is.

 

Deel dit bericht!