Mag je voedsel nog opeten na de houdbaarheidsdatum?


14 november 2018

88 miljoen ton voedselafval: zoveel wordt er naar schatting jaarlijks verspild in de EU. Dat komt neer op 173 kilogram per persoon. Hallucinante cijfers. Vaak wordt voedsel echter weggegooid uit onwetendheid of twijfel. Een blik bonen dat een week over datum is? Voor de zekerheid toch maar weggooien. Jammer, want zo belandt er heel wat voedsel onterecht in de vuilnisbak. Wij zetten enkele tips and tricks op een rijtje.

 1. Het verschil tussen ‘te gebruiken tot’ en ‘ten minste houdbaar tot’
  Een essentieel verschil. ‘Te gebruiken tot’ (vaak afgekort als TGT) verwijst naar de uiterste consumptiedatum, en vind je vooral terug op voeding dat snel bederft, zoals vers vlees, vis en bereide gerechten. Met deze producten pas je best op. Ten minste houdbaar tot (THT) wordt vooral gebruikt voor producten die langer eetbaar blijven, zoals graanproducten, diepvriesproducten, thee, koffie, conserven en gedroogde kruiden. Deze producten na de vermelde datum alsnog opeten, kan in principe geen kwaad. Wel kan de smaak, geur of textuur een beetje veranderen.
 2. Gebruik je gezond verstand
  We hebben niet voor niets zintuigen gekregen! Ruikt het product normaal, ziet het er niet bedorven uit en smaakt het nog lekker, dan is er wellicht geen enkel probleem.
 3.  Veel producten blijven héél lang goed
  Onder meer chips, chocolade, ketchup, koffie, thee, rijst en conserven blijven meestal lang na hun vervaldatum nog perfect eetbaar. Zuivel is iets riskanter, maar ook hier gebruik je best je zintuigen. Voor eieren is er een handig trucje: leg ze in een kom met water. Als ze bedorven zijn, komen ze bovendrijven.
 4. Sommige producten hebben niet eens een vervaldatum
  Bij groenten, fruit, azijn, keukenzout, suiker, snoepgoed, wijn en dranken met een alcoholgehalte van minstens 10 procent is de vermelding van een houdbaarheidsdatum niet verplicht.
 5. Bewaar eten op de juiste plek
  Zo hoef je minder snel iets weg te gooien. Sommige groenten bewaar je best in de koelkast, maar andere net niet. Brood kan je dan weer best bewaren in een afgesloten trommel. Lees zeker ons artikel over een goedgeorganiseerde koelkast voor meer tips! 
 6. Freeze!
  Restjes? Brood? Fruit? Groenten? Bijna alles kan je invriezen, om daarna nog te gebruiken. Van (over)rijpe maak je bijvoorbeeld heerlijk ijs, of restjes brood kunnen dienen voor broodpudding.
 7. Koop bewust
  De meest efficiënte, goedkoopste en duurzaamste tip is natuurlijk om gewoon minder te kopen. Gebruik eerst op wat je nog in huis hebt, en koop enkel de dingen die je nodig hebt.
  En ga vooral niét boodschappen doen met een lege maag 😉

 

 

Deel dit bericht!