9 tips voor een goed georganiseerde koelkast


17 oktober 2018

Je koelkast is slimmer dan je denkt. Hij is namelijk zo gemaakt dat alle voedingsmiddelen op de juiste wijze en in de juiste temperatuur kunnen worden bewaard. Alleen moet je dan natuurlijk wel weten wat waar moet. Met deze tips hou je je koelkast geordend, hou je je voeding langer vers én ga je voedselverspilling tegen.

 1. De juiste temperatuur
  Om te beginnen zijn de instellingen van je koelkast natuurlijk erg belangrijk. Is het te warm, vergroot je de kans op schadelijke voedselbacteriën. Is het te koud, dan riskeer je dat je producten bevriezen. In je koelkast mag het daarom niet warmer zijn dan 5 graden Celsius, in je diepvries is het best -17 graden.
 2. Prop je koelkast niet te vol
  Hoe meer er in je koelkast zit, hoe minder de koude lucht kan circuleren. Daardoor kunnen er warme plekken ontstaan en verandert de temperatuur in je koelkast.
 3. Hou het proper
  Probeer je koelkast een keer per maand grondig schoon te maken. Dat kan je doen met sodawater. Last van geurtjes? Dan kan je een glas zuiveringszout of een watje gedrenkt in azijn in je koelkast leggen!
 4. Hoe laad ik mijn koelkast logisch in?

  De deur is het warmste gedeelte van je koelkast. Hier zet je best de producten die minder koel moeten staan of het minst snel slecht worden, zoals sauzen, sappen, boter, confituur en drank.

  Het bovenste compartiment van de koelkast is ook iets warmer, aangezien de koude daalt. Hier horen producten zoals conserven, beleg en zuivelproducten thuis.

  De middelste planken  behoren tot de koele zone. Bereide gerechten, charcuterie, gekookt of gebraden vlees en gebakjes kan je hier kwijt.

  De onderste planken zijn dan weer het koudste, en dus ideaal voor vis, rauw vlees en gehakt.

  En dan is er nog de groentelade. Daar is het iets warmer dan in de rest van de koelkast. De ideale bewaartemperatuur voor de meeste groenten en fruit. Heel wat groenten en fruit kan je trouwens beter niet in de koelkast bewaren, zoals o.a. tomaten, aubergines, citrusvruchten en bananen.

 5. Geef je producten een vaste plek
  Zo kan je alles makkelijk vinden en hoef je niet zo lang te zoeken naar dat ene potje mosterd. Ook handig is een draaiplateau, waardoor je met een simpele draai tot aan de achterste producten kan zonder alles te verschuiven.
 6. Zet de dingen die het snelst vervallen vooraan
  Een handige tip om voedselverspilling tegen te gaan. We kennen het immers allemaal: na een grote schoonmaak vind je nog een potje yoghurt dat net niet gaat ontploffen of een beschimmelde wortel. Denk dus logisch na wanneer je je boodschappen in de koelkast zet, en zet ze op volgorde naargelang de vervaldatum.
 7. Laat je voedsel zo lang mogelijk ‘heel’
  Vlees, fruit en groenten die al zijn gehakt, gesneden of vermalen worden sneller slecht.
 8. Laat warme restjes afkoelen
  Overschotjes bijhouden voor de lunch van morgen? Graag, maar laat ze dan wel eerst afkoelen alvorens je ze in de koelkast zet. Zo niet, stijgt de temperatuur in je koelkast en gaan de andere producten sneller bederven. Als het snel moet gaan, kan je het potje even in koud water zetten, zodat het sneller afkoelt.
 9. Begeeft je koelkast het?
  Nodig dan wat vrienden uit 😉

 

Deel dit bericht!