Hennep: een veelzijdige en krachtige plant


2 oktober 2018

Hennep, oftewel¬†Cannabis sativa, is een van de oudste gewassen ter wereld. Al duizenden jaren lang wordt het gebruikt om uiteenlopende redenen, en dus niet alleen om high te worden ūüėȬ†Zo worden de vezels gebruikt om touw, papier, textiel en zeil van te maken. De houtachtige deeltjes kunnen dan weer dienen als bouwmateriaal. En van de bloemen en bladen kan je lekkere thee zetten.

Maar hennep staat ook bekend om zijn gezondheidsvoordelen en milieuvriendelijkheid. Hennep telen kan immers perfect zonder pesticiden, onkruidverdelgers, schimmelwerende middelen of het kappen van bossen. Concreter zijn er heel wat verschillende manieren om hennep te gebruiken.

Hennepzaad 

Er wordt wel eens gezegd dat hennepzaad het meest complete voedsel voor de mens zou zijn. Het bevat erg veel prote√Įne (30 √† 35%), vetzuren (waaronder omega 3 en 6), vitamine B, vitamine E, vitamine C, magnesium, kalium, ijzer, zink en fosfor.¬†De zaden hebben een nootachtige smaak en zijn lekker om puur te eten. Je kan ze ook op je yoghurt of salade strooien of verwerken in shakes en smoothies. Het wordt ook verwerkt in vleesvervangers, zoals hempfu (een variant op tofu), hennephummus en hennepburgers.

Hennepolie

Hennepolie wordt gewonnen uit hennepzaad en wordt gebruikt bij koude gerechten, zoals een salade. Het bevat 20% alfa-linoleenzuur en 60% linolzuur, dat zijn essenti√ęle vetzuren die ons lichaam niet zelf kan aanmaken. Bovendien werkt het cholesterolverlagend.

Ook in cosmetica duikt hennepolie op, aangezien het celvernieuwing van de huid aanmoedigt, de microcirculatie stimuleert en rode vlekken verzacht.

Medicijnen 

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar Cannabis sativa en de daarin aanwezige werkstoffen zoals CBD, cannabino√Įden en terpenen. Zo kan hennep helpen tegen chronische pijn en verminderde eetlust en stimuleert het de spieren, gewrichten en ons immuunsysteem. Bij ons vind je de capsules van Cannabidol Superior. Lees hier meer!

Hennep is dus de term superfood écht wel waardig. Kom gerust eens langs voor meer informatie, en waag je eens aan onze hempfu, hennepburgers, hennephummus of gepelde hennepzaden. Nood aan inspiratie? Dan vind je hier heerlijke receptjes!

Deel dit bericht!