Melk is lang niet goed voor elk


23 augustus 2018

Jarenlang werden we om de oren geslagen met de slogan ‘melk is goed voor elk’. We zouden er immers groot en sterk van worden. Verschillende onderzoeken weerleggen dat echter. Melk blijkt net niét goed voor onze botten, en zou bovendien de oorzaak zijn van verschillende kwaaltjes en aandoeningen.

Als je er even bij stilstaat is het al heel vreemd dat wij als mens koe-, geiten- of paardenmelk drinken. Melk drinken van een andere diersoort is in feite onnatuurlijk. Moedermelk dient immers om het jong te voorzien van levensnoodzakelijke nutriënten in de eerste levensfase, aangepast aan de leeftijd en soort van het dier. Koemelk is dus bedoeld voor kalfjes, geitenmelk voor geitjes en onze eigen borstvoeding voor onze baby’s.

Een kalf verdubbelt zijn gewicht in 47 dagen, terwijl een menselijke baby er 180 dagen over doet. Dat komt omdat koemelk drie keer meer eiwitten bevat. Een menselijke baby heeft zoveel eiwitten helemaal niet nodig. Dat we als volwassen mens nog steeds melk van andere diersoorten drinken, is al helemaal gek.

Drinking Milk For Nutrients Is Like Smoking For Oxygen

Dr Milton Mills explains why humans should not consume dairy.Filmed at WTH-COW conference

Geplaatst door Plant Based News op Donderdag 19 juli 2018

Bovendien is melk helemaal niet zo gezond als lang werd gedacht. Zo werkt de consumptie van zuivel obesitas in de hand, door de aanwezigheid van voornamelijk ongezonde verzadigde vetten. Dat vetrijk voedingspatroon vergroot dan weer het risico op diabetes.

Dierlijke eiwitbronnen verzuren het lichaam, wat zorgt voor spiermassaverlies, een hoger urinezuurgehalte in ons bloed en calciumverlies via de urine. Dat melk onze botten versterkt is dan ook een fabeltje: zuivel werkt botontkalking net in de hand.

Ook zijn er heel wat toxische, kankerverwekkende stoffen te vinden in dierlijke vetten. Pcb’s, dioxines, zware metalen, antibiotica, pesticiden en andere gevaarlijke stoffen komen in de zee en dus in vis terecht. Veel van deze vis wordt gebruikt als veevoeder en voeder voor kweekvis. Ook onze zuivel bevat dus deze stoffen.

Verder wordt zuivel gelinkt aan borst- en prostaatkanker en acne.

3 Nutritional Studies That Will Turn You Vegan.

Lifesaving info from Neal Barnard, M.D. that could make you rethink everything about diet 🌱

Geplaatst door Plant Based News op Maandag 13 augustus 2018

En dan is er nog het ethische aspect. Want de manier waarop we aan die melk komen is ook lang niet zo koosjer. Vrouwelijke koeien worden heel hun leven bezwangerd om melk te kunnen produceren, wat vaak zware gevolgen heeft. Na de bevalling worden kalfjes meteen  gescheiden van hun moeder, en van de melk die eigenlijk voor hun is bedoeld-. Koeien die fysiek te uitgeput zijn om melk te produceren, worden geslacht.

WPMD Dairy Is Scary

For the animals, the planet and you – there has never been a better time to DITCH the cow juice! It's time to face the reality. Lets stand together and choose plant milk for REAL change. Join Plant Based News in celebrating World Plant Milk Day August 22.Video courtesy of the fabulous Erin Janus

Geplaatst door Plant Based News op Dinsdag 14 augustus 2018

De waarheid over melk is dus allesbehalve rooskleurig. Gelukkig zijn er erg veel lekkere, gezonde alternatieven. Rijst-, haver-, soya-, amandel- of kokosmelk: voor elke smaak is er wel een vervanger. Kom zeker eens proeven!

Deel dit bericht!