Hoe schadelijk is jouw cosmetica?


31 juli 2018

Wanneer we onze favoriete dagcrème, shampoo, deodorant en make-up gebruiken, krijgen we de indruk dat we onszelf goed verzorgen. Velen van ons gebruiken deze producten zelfs dagelijks. Helaas zijn ze vaak niet zo onschuldig als ze lijken. Al te vaak zijn er schadelijke stoffen aanwezig, die soms moeilijk te ontcijferen zijn op het etiket. Wij zetten er enkele op een rij.

Petrolatum oftewel vaseline

Petrolatum komt uit de petrochemische industrie en is erg goedkoop. Daarom wordt het vaak in cosmetica gebruikt als zogenaamde zachtmaker, denk maar aan lippenbalsems. Helaas doet het in werkelijkheid net het tegenovergestelde. Het sluit de huid af en zorgt ervoor dat ze haar eigen vochtregulerende vermogen verliest. Hoewel je huid of lippen misschien even zachter aanvoelen, ben je op langere termijn alleen maar slechter af.

Methyl-, propyl-, butyl- en ethylparabenen

Parabenen zijn goede bewaringsmiddelen die ervoor zorgen dat je gezichtscrème niet van structuur of kleur verandert. Over de veiligheid ervan heerst veel onduidelijkheid, maar ze worden in verband gebracht met allergische reacties, huiduitslag en een verhoogd risico op borstkanker.

Diethanolamine (DEA) en triethanolamine (TEA)

Deze worden vaak gebruikt in shampoo, haarlak, zonnecrème en zeep als emulgatoren en schuimmiddel en kunnen allergische reacties veroorzaken. Wanneer ze in contact komen met nitraten kunnen ze zelfs kankerverwekkende nitrosaminen vormen.

Kunstmatige parfums

Synthetische parfumstoffen zijn veel goedkoper dan hun natuurlijke variant, maar kunnen ook ernstige allergische reacties opwekken. Sommigen bestaan uit wel 200 ingrediënten. Ook al staat er gewoon ‘parfum’ tussen de ingrediënten, in feite heb je dus geen idee wat er precies in zit.

Propyleenglycol

Deze vind je in allerhande cosmeticaproducten, zoals gezichtscrème, deodorant en zalfjes omdat het beter in de huid trekt.  Het nadeel is dat het de huid uitdroogt en kan worden opgenomen in onze bloedbaan. Dezelfde stof wordt trouwens ook gebruikt in remvloeistof, antivriesmiddel en e-sigaretten. Pas dus op als je PEG of PPG op het etiket ziet staan.

Aluminiumzouten

Aluminiumzouten worden vaak gebruikt in antitranspiranten en deodorants. De manier waarop ze je zweetproductie verminderen is echter allesbehalve gezond. Ze vernauwen de huidporiën en vergroten het risico op borstkanker. Vermoedelijk zijn ze ook schadelijk voor het zenuwstelsel en het beendergestel, al zijn daar geen harde bewijzen van.

Andere boosdoeners die je beter vermijdt:

  • Sodium lauryl/laureth sulfate
  • Thiazolinones
  • Triclocarban en triclosan
  • Quaternaire ammoniums
  • Diazolidinyl urea, imidazolidinyl urea
  • PVP/VA Copolymer
  • Stearalkonium chloride
  • Synthetische kleurstoffen

Bovendien bleek uit een studie bij tienermeisjes die overstapten naar cosmetica zonder ftalaten, triclosan, parabenen en benzofenon-3 dat er opvallend minder hormoonverstorende stoffen werden gevonden.

Wat kan ik dan wél nog kopen?

Als consument is het haast onmogelijk om door de bomen het bos nog te zien. Begin maar eens met zo’n etiket te ontcijferen! Rank a Brand en StoereVrouwen sloegen daarom de handen in elkaar en gaven 30 merken een score op vlak van gezondheid, milieu, dierenwelzijn en arbeidsomstandigheden. Daaruit werd nog maar eens pijnlijk duidelijk dat de meeste merken weinig geven om deze pijnpunten.

Weleda kwam als winnaar uit de bus en kreeg 65%. De conclusie luidde dat het merk alleen natuurlijke, onschadelijke ingrediënten gebruikt. Bovendien werken ze niet met dierproeven en voeren ze een milieuvriendelijk beleid. Andere merken die het goed deden waren Dr. Hauschka, Logona, Santé en Botanique.

Er zijn dus zeker gezonde en milieuvriendelijke alternatieven. Kies voor een biologisch product en doe toch een poging om het etiket te checken. En anders helpen wij je wel uit de nood 😉

 

 

Deel dit bericht!