Saffraan, het rode goud


25 juli 2018

Saffraan is niet zomaar een specerij. Omdat het zo moeilijk te oogsten is, hangt er een flink prijskaartje aan vast. Het wordt niet voor niets het ‘rode goud’ genoemd. Toch is het al meer dan 3000 jaar lang een van de meest gegeerde kruiden en specerijen. Omdat het zo lekker is, maar ook omwille van de heilzame eigenschappen.

Ambachtelijke oogst

Saffraan bestaat uit de stempel van de saffraankrokus, een zeldzame bloem die in de herfst bloeit. Dan moeten de stempels worden uitgetrokken om te drogen in de zon. Deze arbeid moet handmatig gebeuren. Meer dan 80% van de saffraan wordt geteeld in Iran, de rest in onder andere India, China, Mexico, Spanje en Griekenland. Voor een kilo saffraan zijn zo’n 150.000 bloemen nodig. Geen wonder dat het zo duur is, dus.

Gebruik

Saffraan heeft een bittere smaak en een aroma dat doet denken aan honing. Het wordt zowel gebruikt in hartige gerechten en sauzen als in zoetigheden als rijstpap en melk. Gelukkig volstaat een klein beetje saffraan voor een intense smaak. Met 1 gram saffraan kan je zo’n 100 gerechten bereiden!

Bijzondere krachten

Al eeuwenlang kent men bijzondere krachten toe aan het specerij. Hippocrates gebruikte het om menstruatie op te wekken en zwangerschap te bevorderen. De Romeinen vulden er na een stevig feestje hun hoofdkussen mee om een kater te vermijden. En in de oude Perzische geneeskunde werd het aanbevolen bij o.a. maagdarmproblemen, epilepsie, slapeloosheid, astma, een laag libido, depressie en pijn.

Saffraan is een antidepressivum, een afrodisiacum en een antioxidant en bevat o.a. crocine, picrocrocine, ijzer, magnesium, vitamine C en B6. Tegenwoordig zijn er verschillende voedingssupplementen met saffraan verkrijgbaar, die worden ingezet bij onder meer stress, leerproblemen, de ziekte van Alzheimer, diabetes, oogziektes en  menstruatieklachten. Uit onderzoek blijkt dat het verschillende hersenfuncties ondersteunt.

Ook bij depressie kan saffraan zeker worden ingezet. Uit verschillende placebogecontroleerde klinische studies werd vastgelegd dat het specerij  net zo goed helpt tegen depressie als veel reguliere antidepressiva en bovendien geen bijwerkingen als seksuele disfunctie heeft. Integendeel, in een andere studie bleek dat saffraan een significante verbetering van erectiestoornissen oplevert.

Daarnaast wees wetenschappelijk onderzoek uit dat saffraan werkt bij de bestrijding van kanker. Zo kreeg een groepje kankerpatiënten naast chemotherapie een saffraansupplement, een andere groep kreeg een placebo toegediend. Wat bleek? Het ziekteproces verliep veel gunstiger voor de patiënten die het supplement innamen.

Enorm krachtig

Saffraan is dus een wondermiddeltje dat voor verschillende aandoeningen kan worden gebruikt. De supplementen zijn uiteraard helemaal veilig, maar wie zelf met saffraan aan de slag wil, moet een beetje oppassen. Het is namelijk zo krachtig dat een te grote dosis tot bloedingen kan leiden. Daarom wordt aangeraden om nooit meer dan 1,5 gram per dag te gebruiken. Zeker bij zwangerschap moet je voorzichtig zijn, want een te hoge dosis kan tot een miskraam leiden.

Met het juiste gebruik kan saffraan voor veel mensen een grote hulp zijn. Wil je meer informatie over saffraansupplementen? Kom dan zeker eens langs in de winkel!

 

Deel dit bericht!