Het endocannabinoïde-systeem: hoe ons lichaam cannabisachtige stoffen produceert


17 juli 2018

Het endocannabinoïde-systeem is een lichaamseigen systeem dat uit cannabisachtige stoffen bestaat. In feite is het dus door het lichaam geproduceerde marihuana. Bij stress, onrust en slapeloze nachten treedt het op als een soort natuurlijk kalmeringsmiddel met als doel ons lichaam fysiologisch in evenwicht te houden.

Endocannabinoïden vind je in de hersenen, organen, bindweefsel, klieren en immuuncellen. De therapeutische eigenschappen van het systeem werden lang over het hoofd gezien, maar krijgen dankzij de succesverhalen over medicinale cannabis en hennepproducten, zoals ook onze Cannabidol, steeds meer aandacht.

Runner’s high

Zo bleek uit onderzoek van de universiteit van Heidelberg dat ook de zogenaamde runner’s high te danken is aan het systeem. Muizen die een lange afstand moesten lopen maakten namelijk twee stoffen aan die vergelijkbaar zijn met drugs: β-endorfine (een opiaat) en anandamide (een endocannabinoïde). Na hun inspanning waren de diertjes minder angstig en minder gevoelig voor pijn.

Bovendien zou het  ons geheugen bevorderen, onze honger regelen,  energie geven en ons immuunsysteem bevorderen.

Medicinale cannabis

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar medicinale cannabis en de aanwezige werkstoffen zoals CBD, cannabinoïden en terpenen. Daaruit komt iedere keer weer een ding naar voren: voor onze gezondheid is een normaal werkend cannabinoïden-systeem van groot belang.

Medicinale cannabis heeft een gunstig effect op spierpijnen en de beschadiging van zenuwen. Verder kan het worden gebruikt als pijnstiller voor kankerpatiënten en om de neveneffecten van chemotherapie te verminderen.
Bekijk zeker onderstaand filmpje over het belang van een legalisering van medicinale cannabis.

 

Wil je ons assortiment CBD producten ontdekken? klik hier

 

 

 

Deel dit bericht!