Tempeh: een eerlijke, milieuvriendelijke en lekkere vleesvervanger


12 juli 2018

Eh, tempeh?

Tempeh is een blok samengeperste, gefermenteerde sojabonen en is een pak steviger dan tofu. Door de fermentatie is de sojaboon beter verteerbaar. Bovendien bestaat tempeh voor 40% uit eiwitten! Daardoor is het een ideale vleesvervanger die ook ijzer, calcium en magnesium bevat.

Hoe wordt het gemaakt?

Gezond is het dus zeker, maar vanwaar komt die tempeh dan precies? Bij Regiform kiezen we voor de tempeh van de Hobbit. Zij gebruiken enkel biologisch gecertificeerde sojabonen uit Brazilië en Duitsland. Bovendien werkt de Hobbit op een eerlijke manier samen met boeren en omgeving.

We kennen jammer genoeg de verhalen over de vernietiging van regenwoud, genetische modificatie en onteigening van landbouwgrond die soms gepaard gaan met het kweken van sojabonen. De Hobbit kan ons verzekeren dat hun bonen worden gekweekt in symbiose met de natuur en door een eerlijke samenwerking met lokale boeren.

Wie zijn die lokale boeren dan?

In 1994 besloot een groep kleine familiale telers in het Zuiden van Brazilië zich te verenigen in een coöperatieve genaamd Biorganica. Door de handen in elkaar te slaan, verzekeren ze zich van onafhankelijkheid in een land waar veel boeren grond verliezen door de Braziliaanse economie. Intussen zijn meer dan 120 boeren aangesloten bij Biorganica, dat een samenwerking met de Hobbit aanging.

Door ook in Duitsland sojabonen te telen, wil de Hobbit bovendien ook lokaler produceren.

Hoe maak ik tempeh klaar?

Net als tofu heeft tempeh een eerder neutrale smaak. De bereiding is dus essentieel.
Onze tip? Gemarineerde tempeh, gegrilde tempeh, roerbaktempeh… Of wat dacht je van tempeh saté? Lekkere receptjes vind je hier en hier.

Deel dit bericht!