7 voedingstips voor sportievelingen


10 juli 2018

Vandaag kruipt ons Duivels elftal opnieuw het voetbalveld op. Plots lijkt heel het land in de ban van sport! Geïnspireerd om zelf je sportschoenen aan te trekken? Dan helpen deze voedingstips je op weg.

1. Goed begonnen, half gewonnen
Ideaal is om twee tot vier uur voor je begint te sporten nog iets te eten. Koolhydraten hebben immers tijd nodig om in het bloed opgenomen te worden. Tot een uur voor je gaat lopen of fietsen, kan je nog een stuk fruit of boterham eten voor wat extra energie.

2. Zorg dat je voldoende drinkt
Zeker met dit warme weer is het belangrijk om gehydrateerd te blijven. Drink ook na het sporten voldoende water.

3. Eet voldoende volle granen
Dat is zowat de belangrijkste voedingsgroep voor sporters. Granen bevatten namelijk veel koolhydraten of suikers, die zorgen voor energie en reserves. Vooral trage suikers zijn ideaal. Zij zorgen voor een constante energietoevoer dankzij een lang aanhoudende, licht verhoogde suikerspiegel. Verkies wel volle granen boven geraffineerde granen, want ook de vezel en kiem kunnen sporters goed gebruiken. Ga dus voor volkoren havervlokken, speltpasta, quinoa en volkorenbrood.

4. Groenten en peulvruchten zijn onmisbaar
Ook deze bevatten complexe koolhydraten en zorgen dus voor energie. Bovendien zijn ze rijk aan nuttige stoffen als antioxidanten, vitamine C, vitamine B.

5. Snelle suikers hebben ook hun nut
Bij intensieve inspanningen zijn ook snelle suikers soms welkom. In tegenstelling tot de trage variant, hoeven deze niet meer te worden verteerd. Zeker voor korte sportprestaties zijn ze daarom handig. Kies ook hier liefst voor ongeraffineerde suikers, die ook nog vitaminen en mineralen bevatten. Gedroogd fruit, ahorn- en agavesiroop, bananen en vruchtensappen zijn prima opties.

6. Vergeet je vetten niet
Ze worden vaak vermeden bij het sporten, maar ook kwalitatieve vetten zijn een belangrijke energieleverancier! Ze leveren dubbel zoveel calorieën aan als koolhydraten, bevatten omega-3- en omega-6-vetzuren en vitamines, hebben een beschermende rol en stimuleren de hartspiercellen.

7. Last but not least: eiwitten
Eiwitten zijn belangrijke stoffen bij de opbouw van spieren en bindweefselstructuren. Ga voor noten en zaden, peulvruchten of volle granen.

En nu hopen dat ook ons elftal deze tips ter harte nam 😉

Deel dit bericht!