Wanneer medicijnen je ziek maken


6 juli 2018

Heb je hoofdpijn dan neem je een pijnstiller, slapeloze nachten los je op met slaappillen en wie wat hyperactief is krijgt rilatine voorgeschreven. Voor elke kwaal bestaat een pilletje. Patiënten zijn stilaan consumenten geworden: we lijken wel verslaafd aan al die medicijnen.

Enkele maanden geleden bleek nog dat alle Belgische kinderen samen jaarlijks meer dan 109 miljoen pillen, druppels, siropen en vaccins krijgen toegediend. Cijfers van vorig jaar tonen aan dat de Belgen in totaal dagelijks meer dan 14 miljoen dagdosissen terugbetaalde geneesmiddelen slikken. En dan worden de niet terugbetaalde medicijnen nog genegeerd.

Hoewel de traditionele geneeskunde uiteraard een groot nut heeft binnen onze samenleving, is de slinger te ver doorgeslagen. Medicijnen lossen immers niet alle problemen op. Soms zijn ze zélf het probleem.

 1. Symptoombestrijding
  Veel voorgeschreven medicijnen genezen ons niet, maar bestrijden enkel de symptomen. Denk maar aan hoestsiropen, die het hoesten onderdrukken terwijl dat net belangrijk is om slijm naar boven te halen en zo te genezen. Ook pijnstillers doen niets aan de oorzaak van de pijn.Interessanter is om te onderzoeken wat aan de basis van je ziekte of pijn ligt. Heb je bijvoorbeeld last van hoofdpijn? Misschien heb je wel te veel suikers gegeten of ben je oververmoeid.
 2. Een gezondere levensstijl heeft vaak een grotere impact
  Uit een studie van de Christelijke Mutualiteit (CM) van eind vorig jaar bleek dat een gezondere leefomgeving, een aangepaste levensstijl en proactieve maatregelen het verbruik van 8 van de 10 meest terugbetaalde geneesmiddelen kunnen terugdringen. Het gaat hierbij om bloeddrukverlagers, maagzuurremmers, cholesterolverlagers, antivirale geneesmiddelen of geneesmiddelen tegen obstructieve longaandoeningen.Die acht geneesmiddelen kosten de ziekteverzekering maar liefst 1,17 miljard euro. 30% van de Belgische ziektelast is te wijten aan ongezond gedrag, terwijl slechts 3% wordt besteed aan preventie. Stoppen met roken kan je dus heel wat medische kosten besparen. Diabetes is in 80% van de gevallen dan weer gelinkt aan obesitas.
 3. Heel wat medicijnen werken niet, of zijn ronduit gevaarlijk. Volgens een opvallend rapport van Test-Aankoop uit 2014 zou meer dan één op tien medicijnen amper werken of een te groot risico inhouden voor de patiënt.Een belangrijke factor is dat wetenschappelijk onderzoek vaak eenzijdig, positief wordt belicht. Geregeld worden immers enkel de resultaten gepubliceerd die het medicijn of de behandeling goed uitkomen. Daardoor tasten dokters soms in het donker over wat voor medicijn ze nu eigenlijk voorschrijven, zoals goed uitgelegd in dit filmpje.
 4. We krijgen te snel medicatie voorgeschreven
  ‘Als we niet opletten zal de medicalisering de spuigaten uitlopen. Nu al worden mensen veel sneller ziek verklaard dan vroeger en slikken ze met gevolg veel meer medicijnen’, aldus medisch ethicus Ignaas Devisch in Knack. ‘Veel patiënten blijven bij de dokter aandringen op een label. En een arts die geen medicijn voorschrijft, wordt al vlug beschouwd als een slechte arts. Ik hoor dokters geregeld klagen dat ze onder druk staan om toch maar medicijnen voor te schrijven.’Een pilletje voorschrijven is dan ook vaak de makkelijkste optie. En hoe meer zieke mensen, hoe meer geld weet ook deze jonge arts.

  Lees ook: 
  https://denieuwestroming.be/2018/03/02/gebruik-jij-maagzuurremmers/
  https://denieuwestroming.be/2018/02/08/waarop-letten-bij-de-aankoop-van-supplementen/
  https://denieuwestroming.be/2018/05/14/schokkend-rapport/
  https://denieuwestroming.be/2018/02/08/symptoombestrijding-of-toch-maar-preventie-let-op-met-medicijnen-en-wel-hiervoor/

Deel dit bericht!