(Spier)spanningshoofdpijn


1 april 2018

De invloed van voedingsstoffen en kruiden

Hoofdpijn is een vaak gehoorde pijnklacht. Bij de meeste mensen verdwijnt de pijn na enige tijd vanzelf. Maar er zijn ook mensen die met regelmaat langere tijd hoofdpijn hebben, waardoor men belemmerd wordt in het dagelijks functioneren.

Een goede diagnose is van groot belang

Hoofdpijnklachten kunnen vele oorzaken hebben. In het algemeen geldt dat hoofdpijnklachten die plotseling of op latere leeftijd ontstaan, veranderingen in de aard van hoofdpijn of andere symptomen, altijd grondig door een arts onderzocht dienen te worden.

(Spier)spanningshoofdpijn

(Spier)spanningshoofdpijn is één van de meest voorkomende vormen van hoofdpijn. De matige, maar soms ook hevige hoofdpijn wordt vaak gekenmerkt door een gevoel van een strakke band om het hoofd, waarbij de hoofdpijn zowel voor- als achterin het hoofd gevoeld wordt. Deze vorm van hoofdpijn gaat vaak gepaard met pijnlijke spieren in nek en schouders, vandaar dat deze vorm ook wel spierspanningshoofdpijn wordt genoemd. De hoofdpijn kan aanvalsgewijs optreden, maar ook langdurig zijn. In het laatste geval wordt er van chronische spanningshoofdpijn gesproken. Stress en spanning, oververmoeidheid en gebruik van cafeïne zijn veel voorkomende factoren die kunnen bijdragen aan hoofdpijnklachten. Een andere mogelijkheid is het langdurig gebruik van pijnstillers. Deze kunnen als bijwerking hoofdpijn veroorzaken. Wanneer men deze pijn dan probeert te bestrijden met pijnstillers kan een vicieuze cirkel ontstaan, waarbij het stoppen met het gebruik van pijnstillers de enige mogelijkheid is om van de klachten verlost te worden.

Voedingssupplementen spelen bij deze aandoening enkel een ondersteunende rol. Wanneer stress een belangrijke oorzaak is kan het gebruik van het kruid rhodiola helpen om de gevolgen van stress voor het lichaam te helpen verminderen. Rhodiola is een zogenaamde adaptogeen, een middel dat lichaam en geest zich laat aanpassen aan extreme situaties. Van alle adaptogene kruiden heeft rhodiola de breedste werking die uitstekend past bij de moderne overbelaste mens.

Aanvullende behandelingen om de spierspanning te verminderen kunnen zeer nuttig zijn (fysiotherapie, houdingsverbetering, osteopathie en acupunctuur zijn er enkele). Wanneer er sprake is van langdurig gebruik van pijnstillers dient inname hiervan gedurende 6 tot 8 weken te worden gestaakt, omdat gebruik van deze middelen juist hoofdpijn kan opwekken.

Oorzaak

De oorzaken van hoofdpijnklachten kunnen zeer divers zijn. Bij ernstige klachten is het belangrijk dat een goede diagnose gesteld wordt. Vooraleer voedingssupplementen een bijdrage kunnen leveren moet worden vastgesteld of het gaat om migraine (lees hier meer), spierspanningshoofdpijn of clusterhoofdpijn (lees hier meer)

wordt uw leven belemmerd door spierspanningshoofdpijn, breng dan zeker een bezoekje aan onze winkel voor advies op maat

 

Deel dit bericht!