Preventieve maatregelen in geval van allergie


15 februari 2018

bij allergieverschijnselen, zoals hooikoorts, wordt vaak alleen gedacht aan het bestrijden van de symptomen. Maar er zijn andere maatregelen mogelijk om allergische reacties te helpen voorkomen.

weerstand versterken

het immuunsysteem heeft de taak om het lichaam te beschermen en ‘regelt’ de reactie van het lichaam op stoffen, zoals allergenen.

De huid en de slijmvliezen vormen een belangrijke eerste barrière tegen het binnendringen van allergenen. Daarnaast zijn de huid en slijmvliezen een ‘eigen’ onderdeel van het immuunsysteem. Dit immuunsysteem is onder andere van belang voor de tolerantie van allergenen. Om deze tolerantie te behouden speelt het darmslijmvlies een cruciale rol.

Indien het darmslijmvlies optimaal functioneert ‘weet’ het immuunsysteem hoe het moet reageren op verschillende stoffen. Indien dit niet zo is raakt de barrièrefunctie ontregeld, wat kan leiden tot ontstekingsreacties zodra er een allergeen in aanraking komt met de slijmvliezen.

Een gezonde darmflora en de vetten in de voeding kunnen bijdragen aan het goed functioneren van de slijmvliezen en het darmslijmvlies in het bijzonder. Omgekeerd dient een goed functionerend darmslijmvlies als voedingsbodem voor de darmflora.

Een combinatie van het vetzuur GLA – klik hier voor meer info over GLA –  en probiotica – meer hierover in dit artikel – kan een goede bijdrage leveren aan het optimaal functioneren van het darmslijmvlies en daarmee de weerstand en de barrièrefunctie verbeteren.

Anti-oxidanten

Bij een allergie worden altijd extra anti-oxidanten (zoals vitamine C, vitamine E, caroteen, zink en-of selenium) aangeraden. Deze spelen een belangrijke rol in het immuunsysteem. Bovendien komen bij ontstekingsreacties veel agressieve vrije radicalen vrij. Om de schade door deze radicalen te beperken is inname van extra anti-oxidanten aan te bevelen.

Een breed samengesteld hooggedoseerd multivitaminen / mineralenpreparaat bevat vaak al veel anti-oxidanten  

 

Samenvatting en advies

Symptomen van een allergie, zoals huiduitslag, niezen of tranende ogen, kunnen bestreden worden met natuurlijke anti-histaminica zoals scutellariae of quercetine. Deze remmen de afgifte van histamine, de stof die in het immuunsysteem verantwoordelijk is voor de roodheid en de zwelling waardoor allergieklachten ontstaan.

Om deze reacties op lange termijn te beïnvloeden is het noodzakelijk om een gezond voedingspatroon te volgen, de stoffen die de allergische reactie veroorzaken of verergeren te vermijden en daarbij de conditie van de slijmvliezen en de darmflora te verbeteren. Probiotica, essentiële vetzuren (GLA) en anti-oxidanten kunnen hierbij belangrijke ondersteuning bieden. De combinatie GLA met probiotica kan de barrièrefunctie van slijmvliezen aanmerkelijk versterken, waardoor allergenen minder makkelijk de slijmvliezen kunnen binnendringen.

Deel dit bericht!