Allergie en hooikoorts – de pollen zijn er al!


15 februari 2018

een overmatige reactie van het immuunsysteem

Allergieën komen vaak voor. Ongeveer 20 a 25% van de bevolking heeft last van één of meerdere allergieën en zo’n 15 a 20% heeft hooikoortsklachten. Erfelijkheid speelt daarin een grote rol: indien 1 van de ouders allergisch is, is de kans dat een kind dat ook is ongeveer 30%. Zijn beide ouders allergisch, dan is de kans ongeveer 70%.

wat is een allergie?

bij allergieën zoals hooikoorts is er sprake van een ongewenste reactie van het immuunsysteem op een stof van buitenaf. De stoffen waarop het lichaam reageert worden allergenen genoemd. Met sommige van deze allergenen komen wij in contact via de luchtwegen, met andere via het voedsel, of via de huid.

Gevolgen van een allergie

Bij een allergische reactie reageert het immuunsysteem met een ontstekingsreactie. De symptomen hiervan kunnen zich uiten in de huid (eczeem, jeuk, zwelling), de luchtwegen (niezen, hoesten, …) en de darmen (buikpijn, diarree, …). Ook de slijmvliezen van de ogen kunnen reageren, bijvoorbeeld bij hooikoorts en andere inhalatie-allergieën.

In het lichaam wordt op dat moment de stof histamine afgegeven. Hierdoor verwijden de bloedvaten, waardoor oa meer witte bloedcellen de plek van de ontsteking kunnen bereiken. Als gevolg daarvan zetten de weefsels op. Dit uit zich bijvoorbeeld in het zwellen van het neusslijmvlies. Histamine is de stof die verantwoordelijk is voor de klachten die gepaard gaan met allergie: roodheid, zwelling en jeuk.

Wat doe ik er aan?

in de eerste plaats luidt het advies om de allergeen in kwestie te vermijden. Omdat de periode dat ‘de pollen in de lucht’ zijn vrij lang duurt, is dit voor hooikoortspatiënten haast niet te doen. Daarom krijgen zij meestal het advies om anti-histaminica te nemen. Deze middelen remmen namelijk de afgifte van histamine. Anti-histaminica zijn er in vele soorten en maten.Natuurgeneeskundigen adviseren bij acute klachten vooral het kruid scutellariae en de bioflavonoïde quercetine.

Scutellariae

Scutellariae is een kruid dat de afgifte van histamine remt. Onderzoek heeft uitgewezen dat stoffen uit dit kruid bovendien de vrijmaking van arachidonzuur uit cellen remmen. Dit vetzuur vormt de grondstof voor de productie van ontstekingsbevorderende stoffen. Het kruid is zeer goed inzetbaar bij acute hooikoortsklachten. Scutellariae is beschikbaar in plantaardige capsules waarbij het hele kruid gecombineerd is met een geconcentreerd extract. Dit garandeert een optimale aanwezigheid van werkzame stoffen. Scutellariae kent geen bijwerkingen, al wordt gebruik tijdens de zwangerschap of bij borstvoeding afgeraden.

Quercetine

Ook het plantaardige quercetine (uit peulen van een bonensoort) helpt om vrijmaking van histamine te remmen. Bovendien vermindert het de aanmaak van ontstekingsbevorderende stoffen. Het wordt aangeraden om quercetine te nemen in combinatie met vitamine C en het enzym bromelaïne om de ontstekingswerende eigenschappen te versterken. Dit kan meerdere malen per dag.

Lees hier welke preventieve maatregelen je kan nemen in geval van allergie

Deel dit bericht!