Voorkom griep en bouw weerstand op


31 januari 2018

U heeft het vast wel gehoord, op vele plekken – en ook in ons land – woedt een ware griepepidemie. Griepsymptomen zijn een primaire reactie van het lichaam op iets dat er niet thuis hoort. Je lichaam zal dit virus proberen te verdrijven door slijmen af te stoten en koorts te maken als verdedigingsreactie van je immuunsysteem.

Hoe ontkom je eraan?

In de eerste plaats dien je er voor te zorgen dat het virus geen kans krijgt om binnen te dringen. Dit kan je doen door bvb handengeven te vermijden. Dringt het virus dan toch binnen, dan heeft je immuunsysteem de taak om het lichaam te beschermen tegen ongewenste indringers. De zogenaamde barrièrefunctie van de huid en slijmvliezen.

De huid en slijmvliezen vormen dus een belangrijke eerste barrière tegen het binnendringen van lichaamsvreemde stoffen en micro organismen. In de huid en slijmvliezen – die moeiteloos in elkaar overgaan – bevindt zich een ‘eigen’ onderdeel van het immuunsysteem. Dit systeem is verantwoordelijk voor de verdediging van het lichaam, maar ook voor de zogenaamde tolerantie.

Het immuunsysteem is in staat om het overgrote deel van de stoffen waarmee wij via onze huid of slijmvliezen in aanraking komen, te herkennen. Een unieke eigenschap van dit immuunsysteem is het opwekken van tolerantie, dat wil zeggen dat het immuunsysteem zodanig beïnvloed wordt dat het niet meer reageert op ‘lichaamseigen’ stoffen waarmee het lichaam via huid of slijmvliezen in aanraking komt.

Om deze tolerantie te behouden speelt het darmslijmvlies een cruciale rol. Indien het darmslijmvlies optimaal functioneert ‘weet’ het immuunsysteem hoe het moet reageren. Wanneer het darmslijmvlies beschadigd raakt komt het immuunsysteem weliswaar in contact met herkenbare stoffen, maar volgt een ontstekingsreactie, die op zijn beurt het darmslijmvlies dan weer beschadigt en zo een vicieuze cirkel creëert.

Probiotica en GLA

een combinatie van vetzuur GLA en probiotica kan een goede bijdrage leveren aan het optimaal functioneren van het darmslijmvlies en daarmee de weerstand en barrièrefunctie verbeteren.

GLA (gamma-linoleenzuur uit borage olie) kan worden gebruikt om ontstekingsreacties in de huid (acné, eczeem) en slijmvliezen te verminderen.

Probiotica zijn van essentieel belang voor het darmslijmvlies. Zij leveren onder andere belangrijke voedingsstoffen voor de slijmvliescellen, waardoor het darmslijmvlies zich kan herstellen en de barrièrefunctie kan worden behouden.

Infectie en ziekte

Indien er sprake is van een infectie (zoals griep en verkoudheid) kan de aanmaak van witte bloedcellen worden gestimuleerd door inname van extra vitamine C en zink, of door (een combinatie van) kruiden zoals echinacea, golden seal en cat’s claw. In een dergelijke situatie, zoals tijdens de griep, kunnen deze tijdelijk in een hoge dosering worden gebruikt.

Vitamine D

Ook vitamine D lijkt een belangrijke rol te spelen in het immuunsysteem. Meer vitamine D in het lichaam helpt het immuunsysteem om luchtweginfecties te voorkomen. Bij personen met COPD blijkt dit effect zelfs nog groter te zijn. Tekorten aan vitamine D komen veelvuldig voor, zodat een aanvulling een belangrijke maatregel kan zijn om de weerstand tegen infecties te verbeteren.

Slotconclusie

Inname van de juiste vetzuren, probiotica en een multi-vitaminen / mineralencomplex dat rijk is aan anti-oxidanten en vitamine D is de basis voor een goede weerstand.

Voorkomen is beter dan…? juist ja…

Deel dit bericht!