Over kokosolie – hype of niet?


20 december 2017

Iedereen die ook maar een beetje met gezondheid bezig is kent kokosolie ongetwijfeld. Via dit artikel wilden we toch enkele verhalen rond kokosolie uitlichten en verdiepen, want voor elk artikel dat je leest over de voordelen lees je er tegenwoordig ook één over kwaliteitsproblemen en kokosmaffia. Een hype volgens velen, een wondermiddel volgens anderen, wat is het nu echt?

Om te beginnen begint een mooi verhaal altijd met kwaliteit. Het zal je niet verbazen dat er kokosolie in alle soorten kwaliteit te vinden is. Wij zien er als natuurwinkel dan ook streng op toe dat we enkel de hoogkwalitatieve kokosolie voor verkoop zullen aanbieden.

De gewone kokosolie wordt gemaakt door kokospulp onder zeer hoge temperatuur te drogen. Door oplosmiddelen wordt kokosolie uit de pulp geëxtraheerd. Vervolgens wordt de olie gebleekt, ontgeurd en geraffineerd, waardoor vitamine E, lecithine, polyfenolen, carotenoïden en mineralen verloren gaan.

De ongeraffineerde en koudgeperste kokosolie, de zogenaamde extra vierge kokosolie, wordt gemaakt door kokospulp te laten fermenteren of mechanisch te persen en heeft een smeltpunt tussen de 24 en 26 graden Celsius.

In deze extra vierge kokosolie zijn alle voor de gezondheid gebleven stoffen behouden.

De vetzuren hierin zijn zeer stabiel en geschikt om te verhitten op hogere temperaturen. Plantaardige olie daarentegen is zeer ongezond om mee te koken omdat door de verhitting transvetten ontstaan.

De olie is vast bij kamertemperatuur en heeft een smeltpunt tussen 30-37 graden Celsius. Het voordeel van kokosolie is dat het 2 jaar op kamertemperatuur bewaard kan worden zonder dat het ranzig wordt (bederft).

Wat maakt kokosolie nu zo speciaal?

Kokosolie is bijzonder omdat het in tegenstelling tot de meeste vetten vooral vetzuren met middellange ketens bevat. Het zijn vooral deze middellange vetzuren (MCT= Medium Chain Triglyceriden) waaraan kokosolie zijn bijzondere werking en vele toepassingen (inwendig en uitwendig) dankt.

MCT’s hebben de volgende werkingen in het lichaam:

  1. Worden gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd en zorgen dat andere voedingstoffen zoals vetoplosbare vitaminen, mineralen en eiwitten eveneens beter worden opgenomen.
  2. Leveren snel energie en worden in mindere mate gebruikt voor vetopslag.
  3. Zorgen voor een extra energiebron wanneer de bloedglucose na ongeveer een uur of twee is verbruikt.
  4. Hoeven niet door de lever te worden verwerkt en hebben geen gal nodig om geëmulgeerd (van grote vetbolletjes, kleinere vetbolletjes maken) te worden. Ze zijn daarom een ideale energiebron voor mensen met spijsverteringsproblemen en mensen met leverproblemen die gevoelig reageren op vet.
  5. Worden veel verwerkt in sondevoeding (geleverd uit kokosolie) die in ziekenhuizen wordt gebruikt voor bijvoeding van ernstig zieke, verzwakte en ondervoede patiënten (ook bij ernstige brandwonden).
  6. MCT’s zijn ook te gebruiken bij zuigelingen. Zuigelingen profiteren van deze makkelijke energiebron (komt ook voor in moedermelk) in instant-voeding omdat MCT’s minder belastend voor hun nog niet volledig ontwikkelende organen zijn (zoals lever en pancreas).
  7. Verder draagt het gebruik van kokosolie bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel, waardoor hypoglycemie en hongeraanvallen verminderen.
  8. MCT’s zijn ook inzetbaar bij een bloedsuikerproblematiek. De MCT’s werken in op de werking van de celmembranen (voedingsstof voor membranen en de daarop aanwezige insulinereceptor), waardoor insuline efficiënter werkt.
  9. Kokosolie kan ziekten voorkomen EN genezen.

Kortom, kokosolie is een werkelijk wondermiddel en kan voor tal van toepassingen gebruikt worden!

Bronnen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19054400
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23515148
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2731764/

Deel dit bericht!